Akože inventúra

Bolo 29. decembra 1970. Kráčali sme zasneženým lesom traja: Apko, Tomy a ja. Ale krásu zimnej prírody a studeného vzduchu sme vnímali už štyria, lebo o 4 mesiace sa malo narodiť naše prvé dieťatko. Myslím, že sa cítilo v pohode pri 8 kilometrovom pochode zo Žľabov a 8 späť.

Dedko sa v predvečer svojich 60-tych narodenín cítil patrične sentimentálne a hovoril, že si musí ísť urobiť do prírody inventúru života. S radosťou sme sa k nemu pripojili. V kožuchu a s objemným bruškom som sa pokúšala chvíľami nemotorne skotačiť, držiac sa za ruky mojich najmilších mužov, ale vyznelo to podobne ako v tom filme o chrobáčikoch, ťo tancujú na gramofónovej platni. Apko sa stále o mňa bál, aby som si neublížila. Celú cestu sme si rozprávali krásne bláznivé príhody.

Na chate, ako ináč, treskúca zima, ale Dedko zakúril v piecke a uvaril nám čaj. Mali sme zavesiť do predsienky luster, ktorý mamička prepašovala z Poľska. Stojac na stoličke s operadlami som im pomáhala, kým som nestratila rovnováhu a nespadla do kúta tak, že všetky štyri končatiny mi trčali hore. Samozrejme, že kožuch a moje pozadie pád stlmilo, ale vidiac vydesené tváre mojich dvoch sprievodcov som sa zľakla. Čo keď sa mi stalo niečo, čo oni už vedia, no ja ešte nie? Chvíľu bolo ticho a potom sme všetci naraz povedali: 'Čo je?' Až keď ma odtiaľ vytiahli, uverili že nič a priliali si rumu do čaju.

Cestou späť, kráčajúc okolo hotela Urán, ma náhodou nikto nedržal a ja zamávajúc kabelkou som zletela na zem v ten deň druhýkrát. Kabelka bola ľahšia, letela až desať metrov. Ja iba na zadok, čiže zase bezpečne a moje dieťatko ani neprotestovalo. Dohodli sme sa, že doma to nepovieme.

Na inventúru sa trochu zabudlo. To však ešte nikto z nás netušil, že o tri mesiace budeme musieť všetci podstúpiť krutú inventúru, ktorú si vyžiadala smrť mamičky.

Gabriela Fülöppová
Poprad, Slovakia
February 5, 2004

Parents of this entryParents

Siblings of this entrySiblings

Tagsalojz krupitzerkarolína krupitzerovástory
LanguageSLOVAK Content typeARTICLELast updateOCTOBER 20, 2018 AT 01:46:40 UTC