Cestami Marka Pola

Podtatranské noviny, č. 24, 16. júna 1994 (Pavol Hudák). Ilustrácia: Tomáš Fülöpp st.Podtatranské noviny, č. 24, 16. júna 1994 (Pavol Hudák). Ilustrácia: Tomáš Fülöpp st.

"ÁZIA NA SVITANÍ" — odvážny projekt dvoch Popradčanov

Sny z detstva častokrát zostanú v srdciach mužov a čakajú na svoj deň. Tak potom vznikajú vynálezy, umelecké diela, dobrodružné výpravy a cesty. Práve tie posledné nedajú spať dvom Popradčanom — TOMÁŠOVI FÜLÖPPOVI a DALIBOROVI ŠEBESTOVI. Dlhé roky kráčali prvého septembra do školy. Tohtoročný prvý september však chcú privítať ináč. Tento deň by mal byť začiatkom ich veľkej okružnej cesty po ázijskom kontinente, ktorú chcú absolvovať výlučne pozemnými dopravnými prostriedkami a dokázať, že Ázia už nie je vzdialeným a izolovaným kontinentom.

Svoj určite odvážny projekt nazvali príznačne — "ASIA AT DAWN - ÁZIA NA SVITANÍ". Výprava by mala trvať 7 mesiacov a jej trasa skutočne vonia diaľkami — Rusko, Mongolsko, Čína, krajiny juhovýchodnej Ázie, India, Pakistan, Irán, Turecko.

Ako vznikol tento nápad, čo všetko od cesty očakávajú, na to som sa spýtal jej iniciátora Tomáša Fülöppa: "Týmto projektom sa zaoberám od roku 1992. Moja priateľka z Thajska, s ktorou si píšem, mi raz napísala, že by strašne chcela prísť do Európy. V liste sa ma spýtala, či je možné prísť trasou cez Čínu, do Mongolska, potom cez Rusko do Európy. Ja som jej vtedy odpísal, že neverím na úspešnosť takejto cesty. Rusko je momentálne nebezpečnou krajinou, neradil som jej túto cestu, odhováral som ju od toho. Potom ma však napadlo — PREČO NIE!

Treba to skúsiť. Celá Ázia je predsa prístupná po zemi. Koľajnicami, cestami. Z tohto dôvodu sa dá absolvovať bez toho, aby bola neprimerane drahá. Človeka tam zároveň čaká dobrodružstvo, tisícročná história, fantastické veci. A čo láka Dalibora Šebesta? "Ázia je svetadiel, o ktorom my, Európania, vieme v podstate najmenej. Napriek tomu, že sme spojení po súši."

Hlavným cieľom výpravy by mala byť Čína. Odvážnych Popradčanov lákajú jej známe starobylé pamiatky - Čínsky múr, sedem hlavných miest Číny, kláštory, chcú sa plaviť riekou Chuang Che - Žltou riekou. V pláne majú aj stretnutia so študentmi a učiteľmi čínskych univerzít, chcú skúmať čínske náboženstvá a ich odraz v živote čínskeho ľudu.

Marko Polo sa na svojej ceste stretol s mnohými nástrahami a nebezpečenstvami. Dnešný svet nie je iný, možno ešte horší. Čo na to Tomáš? "Myslím si, že skutočnosť nikdy nie je taká hrozná, ako ju popisujú agentúrne správy. Hlásam teóriu, že správa je tým hroznejšia, s čím väčšej diaľky prichádza."

Tomáš a Dalibor chcú cestovať čo najlacnejšie, no zadarmo to nebude. Aj cesta po súši niečo stojí. Preto budú musieť zháňať finančnú pomoc. S RÁDIOM TATRY uzavreli veľmi zaujímavú zmluvu.

O čo v nej ide? Všetci sponzori, ktorí podporia projekt ASIA AT DAWN, majú možnosť reklamy a činnosti svojich firiem so 60 % zľavu. Ide o jednorazovú reklamu a táto ponuka platí až do konca roku 1995. Rádio Tatry bude od cestovateľov dostávať každé dva týždne informácie z priebehu výpravy. Pomoc, takisto zmluvne, ponúkla aj Tatranská galéria v Poprade, ktorá pomôže pri propagácii celej akcie, pri sprostredkovaní kontaktov a formulovaní dokumentov a cieľov výpravy. Záujemcovia, ktorí chcú pomôcť mladým cestovateľom sa s nimi môžu kontaktovať aj cez Tatranskú galériu v Poprade.

Thajsko, Malajzia, Singapur, Srí Lanka. Všetko voňa exotiky a diaľav. Na Srí Lanke chcú cestovatelia navštíviť svetoznámeho spisovateľa A. C. Clarka, ktorý žije v Colombe. Čo sa im podarilo, to sa dozvieme po ich návrate. Na besedách, výstavách a pod. Prajeme im zatiaľ úspešnú prípravu a veľa pochopenia pre ich sny. Tomáš Fülöpp je študent a nezávislý novinár, Dalibor takisto študuje. Odvážnym (mladým) šťastie praje.

(hud)

Pavol Hudák
Poprad, Slovakia
June 16, 1994

Parents of this entryParents

Siblings of this entrySiblings

Tagsasia at dawndalibormarco polodreamasiatravel
LanguageSLOVAK Content typeARTICLELast updateOCTOBER 20, 2018 AT 01:46:40 UTC