Najúspešnejší podvodník

Z rádia znie pohrebná hudba prerušovaná prejavmi, ktoré pomaly prednáša vážny mužský hlas. Nedeľná omša ako každá iná.

Napriek slobode vierovyznania a do omrzenia deklamovanej náboženskej tolerancii nikdy nejde o bohoslužbu moslimskú, ani židovskú, či trebárs budhistickú, ale — katolícku. Napriek naoko prísnej zásade o oddelení štátu a cirkvi ju vysiela štátne rádio. Nuž, viera je odpradávna ten najúčinnejší nástroj na ovládanie más!

Už som sa chystal znechutene vypnúť prijímač, keď ma zarazilo, ako kňaz cituje Ježiša argumentujúceho v mene svojho otca — Boha.

Odrazu ma napadlo, že za predpokladu, že Boh neexistuje (ja neviem, či existuje), tak ten Ježiš z Nazaretu bol jedným z najúspešnejších podvodníkov v histórii ľudstva.

Vraj Boh je, pretože v neho ľudia veria? To je šikovný argument, ale moje tvrdenie nevyvracia. Boh je potrebný ako ideál pre ľudí, ktorí potrebujú veriť v niečo, čo je im útechou v trápení a neistote? Kresťanstvo je časťou našej kultúry, krásne dedičstvo? Áno, áno. Ale ani toto nepopiera moju tézu.

Ak bol tento Ježiš z Nazaretu, nazývaný Kristus (čiže "pomazaný", alebo "kráľ"), vraj potomok Dávidovho rodu (čo svedčí o svetskom pôvode — iba ak by bol potomkom po praslici), ak to bol len jeden z tisícok samozvaných izraelských mesiášov v dobe rímskej okupácie Judey, no nejakou náhodou sa práve jeho hlásanie rozšírilo a kňazi ho už dvetisíc rokov viac či menej bezmyšlienkovite papagájujú svojim ovečkám, tak je dôležité otvorene uznať možnosť, že jeho tvrdenie o božom otcovi bolo podvodom s najväčším dopadom na osud budúcich generácií ľudstva....

Je nedeľa 21. marca 2004. Vonku sa búrlivo prebúdza jar. Globálna spoločnosť je natoľko prepojená, že každý každého pozná cez maximálne šiestich známych. Genetika nám ukazuje naše miesto na evolučnej mape všetkých živých bytostí. Po povrchu Marsu chodia roboty, ktoré hlásia pravdepodobné stopy života. Oknom do vesmíru pozeráme na svet v čase, keď mal o pätnásť miliárd rokov menej. Vďaka informáciám na Internete má väčšina ľudí možnosť utvoriť si vlastný názor na čokoľvek.

Z rádia však stále znie tá smutná hudba a reči o tom, aké šťastie nás čaká potom, ako po poslušne pretrpenom živote zomrieme.

Žijeme v 21. storočí — a predsa americký prezident hlása, že Boh je s ním, keď necháva bombardovať krajiny, ktoré mu nijako neublížili, ale dá sa na nich zbohatnúť. Na amerických školách je čoraz populárnejší kreacionizmus, teda teória, ktorá tvrdí, že svet sa nevyvíjal postupne, ale bol proste jedného pekného dňa naraz stvorený Bohom. Iní veriaci zasa detonujú nálože na vlastných telách v mene toho svojho Boha — neuvedomujúc si, že možno všetci veria v toho istého, keďže moslimské, kresťanské i židovské náboženstvo a všetky ich sekty sa vyvinuli z tých istých koreňov!

Tomáš Fülöpp
Anderlecht, Belgium
March 21, 2004, January 20, 2020
Tomáš Fülöpp (2012)

Related linksRelated links

Tagsjesus christchristianitycreationismreligiondeceptionessay
LanguageSLOVAK Content typeARTICLELast updateOCTOBER 20, 2018 AT 01:46:40 UTC