Hranolky: Karel Kryl I.

Hranolky: Karel Kryl I.

RÁDIO TATRY - HRANOLKY
(21:00; SAT 9.3.1996, repr. SAT 23.3.1996)

KAREL KRYL, I. ČASŤ (časť II je tu(/article/hranolky-karel-kryl-ii "Hranolky: Karel Kryl II."))
(Piesne: 18 min 27 sek)

Text pripravil: Tomáš Fülöpp
Čítali: Dalibor Černák a Katka Šromeková

Nahrávka (mp3, 24 MB)

*** 01. NEHAŽTE KAMENÍ (CD Děkuji - 6, 2:14)

12. apríla, rok pred skončením druhej svetovej vojny. V rodine kroměřížskeho kníhtlačiara Kryla sa narodil syn Karel. Doba bola zlá, no ani po vojne nemala byť lepšia.

Po Víťaznom februári štvorročný Karel Kryl spolu s rodičmi, sestrou a bratom pozoruje vojakov, ktorí krompáčmi a kladivami rozbíjajú tlačiareň jeho otca a deda.

"Také si pamatuju, že velitel gardy měl bílé rukavičky a rodiče plakali. Brečel jsem s nimi a táta mi řekl: Nebreč, chlapi nebrečí."

"Tatínka pak odvedli do výroby, kde ztratil zbytek zdraví. Stavěl Huť Klementa Gottwalda. Bydlel v maringotkách a jen čas od času přišel domů."

Karel Kryl to súdruhom nikdy nezabudol. Údery kladív režimu rezonujú aj v jeho pesničkách:

*** 02. IGNÁC (CD Tekuté písky - 2, 3:53)

Hrať na gitare sa Karel Kryl naučí na keramickej priemyslovke v Bechyni.

"Na kytaře jsem začal hrát, protože se svou postavou jen o prdel větší než kropící kánev jsem jinak u děvčat neměl šanci."

V '62-om má po maturite. Na vysokú školu nemôže kvôli nevhodnému triednemu pôvodu, takže je umiestnený v továrni na sanitnú keramiku Spojker, kedysi firma Dittmar Urbach. Brnká si na svoju prvú Gibsonku a začína sklada? vlastné pesničky. Ako to už býva, prevláda téma lásky a jej trápení. Aj táto je z Teplic:

*** 03. PRSTEN S KAMEJÍ (CD Děkuji - 5, 2:13)

Vlas? volá - prichádzajú dva roky povinnej neslobody za zelenou bránou v Dobřanech.

"Pohled do krajiny ze zámečku na kopečku, respektive z kláštera, někdejšího. V klášterné kapli sklad onucí a dek, do fresky v refektáři vsekané žlábky pro elektrické vedení, a později pak zavápněno a obhazováno do barev namočenými hadry, aby to halt všecko bylo moderné. Cvičná plocha a kolečka navíc za nekázeň, či jen pro zvůli nově vytesaného desátnického blbečka, a písničky po večerce, jako třeba Tráva":

*** 04. TRÁVA (CD Děkuji - 2, 2:08)

*** 05. LÁSKO! (CD Maškary - 2, 3:35)

(Kazeta 2A, asi 2.5 dielika (Krylogie z Radio Free Europe (RFE) - od "Devatenáctého srpna 1968 jsem odjel domů..." až po "... v tmavěrůžovém Československu."); cca 2 min.

Vo vlaku z nedokončenej dovolenky domov do Nového Jičína Kryl počúva nezávislé rádio a rozhorčených ľudí, vonku sa zelenajú tanky a mundúry okupantov. Vlajky, trikolóry. Pod dojmom situácie napíše svoju najslávnejšiu pieseň, ktorú ešte v ten deň nahrá a aj po prvý raz - z Ostravského rozhlasu - odvysiela:

*** 06. BRATŘÍČKU, ZAVÍREJ VRÁTKA (CD Bratříčku, zavírej vrátka - 1, 2:16)

*** 07. TAK VÁS TU MÁME (CD Rakovina - 10, 1:14)

Koncom okupačného roku 1968 Kryl v Pantone natočí platňu 'Bratříčku, zavírej vrátka'. Jeho piesne majú ohromný úspech v rozhlasovej hitparáde Houpačka, ktorú neskôr práve z tohto dôvodu zakážu. Jeho hudba je prostá a melodická, texty hlboko obrazné, prejav silný a dojímavý, bez afektov a ozdôb. Kryl sám je svedkom, ako si ľudia spievajú a hrajú jeho pesničky vo vlaku, v krčmách a pri táborákoch. Ľudia ešte ani nevedia, ako vyzerá, takže je tu príležitosť na dobrý vtip:

"Jednou jsem přišel na scénu a řekl: Karel Kryl nepřijede, já jsem tady za něj. A publikum mi to první tři písničky baštilo. Byla to sranda. Nejdřív pískali, potom byli zvědaví, jak se s tím poperu. A říkali si: Docela mu to jde, ale není to ono..."

*** 08. ŽALM 71 (CD Děkuji - 23, 3:08)

Tomáš Fülöpp
Poprad, Slovakia
March 9, 1996
Tomáš Fülöpp (2012)

Related linksRelated links

Tagskarel krylradioczechoslovakia
LanguageSLOVAK Content typeARTICLELast updateOCTOBER 20, 2018 AT 01:46:40 UTC